Posebna izdanja


"Rovinj na starim razglednicama" / Rovigno nelle vecchie cartoline"

"Rovinj on old postcards" / "Rovinj aus alten ansihtskarten"


Rovinju, taj je naš prelijepi grad, nedvojbeno je jedno od najzastupljenijih istarskih mjesta na starim razglednicama s konca 19. i početka 20. stoljeća, pa i nadalje kroz razdoblje između dva svjetska rata. Riječ je o vrhunskim umjetničkim fotografijama koje nam prezentiraju Rovinj u njegovoj potpunoj ambijentalnoj i kulurološkoj autentičnosti i stoga daleko nadilaze svoju nekadašnju praktičnu i umjetničku vrijednost i predstavljaju nezaobilazne i jedinstvene dokumente svoga vremena koje danas s ljubavlju i zanimanjem iščitavamo.

Zahvaljujući nekolicini strasnih kolekcionara i pojedinim rovinjskim kulturnim institucijama sakupljeno je jedinstveno dokumentarno blago koje čini osnovu ove knjige. Pred nama iskrsava Rovinj nenačet zubom modernog vremena: tu je dah života utisnut u staru i jezgrovitu arhitekturu, sudbine ljudi, lica djece zagledane u fotografski objektiv, mandrač i Valdibora s ribarima i mnogobrojnim brodićima na jedra i batanama, poneki rijedak snimak snažnog austrijskog ratnog brodovlja u rovinjskim vodama, nezaobilazna Tvornica duhana kao središte gospodarskog života, Tvornica likera, Tvornica tjestenina, Tvornica ribljih konzervi, ali tu su i intimno tihe rovinjske ulice i piazzette s uglađenom gospodom i otmjenim damama koji su došli u Rovinj iz europskih metropola ne bi li upili što više tog očaravajućeg mediteranskog ugođaja i sunca. Ova je knjiga bogata nizom iznenađujuće uzbudljivih detalja koji razbuđuju sentimntalna sjećanja na davno prohujala, sada već romantična vremena.

Tu, dakako, treba pridodati i najbližu okolicu Rovinja s obližnjim otocima i Limskim kanalom, Kanfanarom, Dvigradom, Rovinjskim selom i Balama koji čine dio tog osebujnog prirodnog i kulturološkog imagea grada.

Za knjigu „Rovinj na starim razglednicama” uvodne su tekstove napisali književnik Daniel Načinović i povjesničar Marino Budicin koji nas upoznaju sa slikovitom i nadasve zanimljivom povijesnom pričom o Rovinju, gradu jedinstvenog mediteranskog ugođaja i ljepote koji je privlačio ne samo mnogobrojne znatiželjnike i namjernike, već poticao i maštu mnogih umjetnika i majstora fotografije koji su od druge polovice 19. stoljeća u njemu iskušavali svoje kreativne mogućnosti. Ta njihova ljubav i zanos darovali su Rovinju i njegovoj okolici gotovo tisuću razglednica kakvima se može podičiti malo koji grad.

Monografija je tiskana na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku

ISBN 953-6487-10-1

Godina izdanja: 1998.
Format: 26 x 26 cm
Opseg: 328 stranica
Uvez: tvrdi, presvučeno platnom, ovitak sjajno            plastificiranISBN 953-6487-11-X

Godina izdanja: 1998.
Format: 26 x 26 cm
Opseg: 328 stranica
Uvez: tvrdi, presvučeno platnom, ovitak sjajno            plastificiran

Njemačko izdanje: ISBN 953-6487-12-8
Englesko izdanje: ISBN 953-6487-13-6