Lucidar


Boris Domagoj Biletić: "Pristrani čitatelj I."

Izabrani književni ogledi, studije i članci


Boris Domagoj Biletić autor je koji je na svoj prepoznatljiv način obilježio posljednja dva desetljeća 20. stoljeća i prve godine novog milenija književnog i kulturnog života Istre. Želimo li doista osjetiti duh i dah vremena u kojem je ovo djelo nastalo i o kojem nam neprestance izravno i neizravno govori, i kanimo li se više približiti piščevoj osebujnoj stvaralačkoj osobnosti, onda samo duboko zaronimo u ovu knjigu koja će nas i zavoditi, i razvoditi, i odvoditi na razne strane: u čisti književni esej, u kulturnu i političku povijest i
povijest književnosti, u pjesništvo − i vlastito, i drugih autora, u prozu, publicistiku, književnu kritiku,
polemiku, i onda opet u suptilna esejistička promišljanja, oslobođena svega toga i neopterećena svime time. Ta nam uzburkana, razigrana i nesputana raznolikost autorova interesa i angažmana govori o nadasve znatiželjnom, Biletić bi dodao, „pristranom čitatelju”, dakle, o tvorcu koji ni u kom slučaju ne prihvaća i ne dopušta da ga stvari i događaji (i, ne daj Bože, knjige!) mimoilaze i odlaze nekamo gdje ćemo ih brzo zaboraviti, ali istodobno iznimno sugestivno svjedoči i o vremenu koje nikome od nas i nipošto nije bilo ni ravnodušno ni jednoznačno.

Pred ovom knjigom ogleda, studija i članaka, pred obiljem tekstova, djela, događaja i ideja, pred tolikim interdisciplinarnim znanjem i impresivnom upućenošću u raznim smjerovima, jednostavno vam zastaje dah. Taj zamašan i složen dio Biletićeva književnog opusa iznjedrile su plodne stvaralačke godine, ali i neupitno književno nadahnuće.


ISBN 978-953-6487-24-0 (cjelina)

ISBN 978-953-6487-46-2

Godina izdanja: 2007.
Format: 11,5 x19 cm
Opseg: 432 stranice
Uvez: talijanski u boji, šivano, sjajno plastificiranoBoris Domagoj Biletić (Pula, 1957.), pjesnik, esejist, književni kritičar, prevoditelj, antologičar i urednik niza zapaženih knjiga. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojem je i doktorirao.

Pokretač je i glavni urednik pulskoga časopisa za književnost, kulturološke i društvene teme „Nova Istra”. Član DHK-a i PEN-a. Jedan je od utemeljitelja Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika i njegov prvi i aktualni predsjednik. Pokretač je međunarodnih Pulskih dana eseja, među začetnicima je rovinjskih Šoljanovih dana i mnogih drugih inicijativa. Zastupljen u antologijama, preveden na petnaestak jezika te nagrađivan u zemlji i inozemstvu.

Autor je velikog broja pjesničkih zbirki, esejističkih i publicističkih djela. Živi i stvara u Puli