Portreti


Petar Strčić: "Petar Stanković, život i djelo"


Petar Stanković / Pietro Stancovich (1771.-1852.), barbanski kanonik i polihistor Istre, svećenik i
pisac, polemičar, posjednik golemog zemljišnog i novčanog imutka, znatiželjni istraživač, izumitelj
ratarskih strojeva, oplemenitelj stoke, veliki bibliofil i sakupljač istarskih i drugih starina, član raznih, pretežito georgičkih europskih akademija, nedvojbeno je jedna od najzanimljivijih istarskih ličnosti s konca 18. i prve polovice 19. stoljeća.

Pristaša fiziokratskih ideja, tipičan predstavnik svoga vremena, osebujnim je, gotovo romanesknim, nerijetko i kontroverznim načinom života privlačio pozornost ne samo vlastite istarske sredine,
već i nekih europskih intelektualnih krugova, pa i vrlo uglednih pojedinaca s kojima se dopisivao, a neki su ga iz europskih metropola dolazili i posjećivati u malom istarskom Barbanu.

Premda ova Strčićeva analiza Stankovićeva života i djela, kao i povijesnog konteksta u kojem je živio i djelovao − danas, u promijenjenim društveno-političkim uvjetima i modernijoj znanstveno-istraživačkoj klimi − ponovno otvara i raspravu o identitetima graničnih prostora, te o prijeporima i prožimanjima različitih kulturnih slojeva, ovo je djelo ipak prije svega jedna zanimljivo ispričana priča o osebujnom barbanskom kanoniku Petru Stankoviću, njim samim, o čovjeku o čijem životu i aktivnostima danas
doista znamo puno više, dok njegovo i nedovoljno i nepotpuno istraženo stvaralaštvo i dalje ostaje svojevrsnom kulturološkom enigmom, još uvijek u većoj mjeri ovijeno legendarnošću i predajom do li popraćeno stvarnim znanstvenim spoznajama.

Ova knjiga novi je autorov poticaj da se Stankovićevom djelu pristupi temeljito, sustavno i multidisticiplinarno sa stajališta suvremene znanosti, i nadasve oslobođeno svih dnevno-političkih natruha i aluzija što ga je pratilo od prvih njegovih nastupa u javnosti, pa gotovo do naših dana.


ISBN 978-953-6487-42-4

Godina izdanja: 2011.
Format: 12.5 x 20 cm
Opseg: 176 stranica, 9 ilustracija u boji
Uvez: meki, šivano, sjajno plastificiranoPatar Strčić (1936.-2019.), bio je hrvatski povjesničar, arhivist, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Diplomirao je Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je dugogodišnji ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, predsjednik Saveza arhivista Jugoslavije, predsjednik Čakavskog sabora, predsjednik Povijesnog društva Rijeka, predsjednik Povijesnog društva Otoka Krka, predsjednik Društva za hrvatsku povijesnicu, te član nekih srodnih međunarodnih organizacija. Bio je profesor na sveučilištima u Rijeci, Puli i Zagrebu. Autor je više od trideset knjiga povijesne tematike, te velikog broja znanstvenih i stručnih članaka. Bio je glavni urednik „Krčkog zbornika”, urednik i koautor „Povijesti Rijeke” na hrvatskom jeziku i član uredništva i glavni urednik antologijske edicije „Istra kroz stoljeća”.